1000dni

Zpestřete jídelníček svému batoleti

PESTROST_V_JIDELNICKU_banner_1176x662

 

 

 

 

 

 

 

 

Přechod dítěte od kojení na pevnou stravu je důležitým milníkem v jeho vývoji. Z kojence se stává batole. Právě v tomto období se výrazně rozvíjejí psychomotorické schopnosti dítěte i celý jeho organismus. A právě v tomto věku mohou rodiče pomoci správně naprogramovat zdraví svých dětí.

Vědci zabývající se nutričním programováním – tedy správnou skladbou dětského jídelníčku – kladou velký důraz zejména na pestrost stravy. Díky nutričnímu programování mohou rodiče ovlivnit až 80 % zdraví dítěte, a ochránit jej tak před řadou civilizačních chorob. Mezi základní pilíře nutričního programování patří především pestrost stravy.

Mléko aspoň do tří let

I po prvním půlroce života dítěte zůstává mléko stále důležitým zdrojem živin, hlavně vápníku a vitaminu D, které tělo potřebuje pro správný růst kostí a zubů. Po prvních narozeninách by mělo dítě přijímat 330-500 ml mléka denně. Lékaři se však shodují, že klasické kravské mléko by dítě mělo dostat ideálně až po 3. roce věku. Kravské mléko totiž obsahuje 3x až 4x více bílkovin a sodíku než mateřské mléko a naopak má v sobě méně železa. Než přijde čas na kravské mléko, zařaďte do jídelníčku batolecí mléko, které je upravené potřebám dětí mezi 1 a 3 lety.

Zelenina ze zahrádky nebo ze skleničky

Od půl roku (pokud doporučí pediatr někdy už od ukončeného 4. měsíce) můžete zavádět příkrmy. Vhodné je mezi první zařadit zeleninu, například mrkev, brambor, dýni, ale nevyhýbejte se ani dalším druhům jako je hrášek, brokolice či květák.

Pokud nemáte k dispozici vlastní zahrádku, dobře vybírejte suroviny, z nichž jídla připravujete. A nebo zvolte jednodušší variantu – příkrmy ze skleničky. „Nákupem bio zeleniny se nejspíš vyhnete pesticidům, ale ne dusičnanům a plísním. Takovou situaci mohou vyřešit příkrmy ze skleničky s věkovým určením, u kterých je obsah jakýchkoliv škodlivin přísně limitován,“ říká primář Petr Tláskal z Oddělení léčebné výživy FN Motol v Praze.

Maso nejen kuřecí

Kuřecí maso je dietní, a zřejmě právě proto ho najdeme v batolecím jídelníčku tak často. Ale pozor. Jako nejvhodnější maso pro děti v této věkové skupině odborníci doporučují libové hovězí, za ním následuje telecí, a teprve pak kuřecí, krůtí, králičí, libové vepřové a jehněčí. Děti mají totiž zvýšenou potřebu železa, které je obsaženo právě v červeném mase. Proto by mělo tvořit více než polovinu konzumovaného masa. Jeho nedostatek může způsobit anémii, poruchy imunity či poznávacích funkcí. Přísun masa však nikdy nenahrazujte uzeninami. Pro batole jsou nadměrně přesolené.

Nebojte se ryb

Velká část maminek se vyhýbá zařazování některých potravin do jídelníčku, z obavy alergické reakce. „V případě, že začínáte zavádět příkrmy, není třeba se vyhýbat lepku ani potencionálně alergenním potravinám, jako jsou např. rybí maso nebo vaječný bílek. Zejména ryby jsou zdrojem tolik potřebných omega-3 mastných kyselin, mořské ryby jsou také zdrojem důležitého jódu. Maminky by však měly dávat pozor na kvalitu ryb a na možnost zranění dítěte. Vhodná alternativa je již hotový dětský příkrm,“ připouští docent Jiří Bronský z Pediatrické kliniky 2. lékařské fakulty Fakultní nemocnice Motol.