1000dni

Kvalitní jídelníček v době kojení se vyplatí

Každá kojící matka se alespoň jednou zabývala otázkou stravy a jejího vlivu na miminko – většinou z pohledu alergií či nadýmání. Stejně důležité je ovšem dbát na skladbu jídelníčku tak, aby bylo mateřské mléko co nejkvalitnější a nechyběly živiny matce, jejíž organismus je v období těhotenství a kojení nadměrně zatěžován.

kojeni_4

 

Každá žena má odlišné stravovací návyky, a proto je i jídelníček v tomto období velmi individuální. Nicméně obecně platí, že energetický denní příjem by se měl zvýšit zhruba o pětinu, tzn. o 300 kcal od druhého trimestru těhotenství – 500 kcal v období plného kojení. Nejdůležitější je ale pestrost s dostatkem živin, vitamínů a minerálů.

Mezi další obecná doporučení v oblasti výživy kojící matky patří:

  • Zvýšit příjem bílkovin o 15 g za den – například zařazením nízkotučných mléčných výrobků, libového masa, luštěnin nebo vajec.Zvýšit příjem sacharidů o 50 g za den – ideální jsou celozrnné potraviny. Zařadit vhodné tuky jako omega 3 mastné kyseliny, které naleznete v rybách nebo vhodných rostlinných olejích.

Pozor by si maminky měly dát také na vitamíny a další živiny. MUDr. Petr Tláskal, CSc., předseda Společnosti pro výživu a vedoucí lékař oddělení léčebné výživy FN Motol k tomu říká: „ Například vitamin D a vápník potřebují děti pro správný růst zubů a kostí. Železo a zinek podporují správnou funkci imunitního systému. Omega 3 mastné kyseliny zase přispívají k vývoji mozku a kognitivních funkcí dětského organismu, komplex vitaminů B pomáhá matce snižovat pocit únavy.“ Všechny tyto živiny by měla matka přijímat v dostatečné míře, aby je mohla předávat svému dítěti. Neméně důležitý je zvýšený příjem jódu, který lze získat z mořských ryb.

 Nesmíme také zapomenout na dostatečný příjem tekutin, který by se měl navýšit o množství vyprodukovaného mateřského mléka. Celkový příjem by tedy měl být 2-3 litry denně, v horkých dnech i více. Nejvhodnější je kvalitní voda či minerálka se slabou mineralizací. Vhodné jsou také ředěné džusy, ovocné čaje či mléčné nápoje.

Sestavení vhodného jídelníčku není žádná věda

Sestavení vhodného jídelníčku může pro maminky vypadat složitě, obzvlášť v době, kdy se plně věnují svému miminku. Celodenní jídelníček kojící ženy by měl tedy obsahovat:

  • 5-6 porcí sacharidů, tedy těstoviny, rýži, brambory, pečivo, ideálně celozrnné
  • 3-4 porce mléčných výrobků, nejlépe polo nebo nízkotučných, dobře stravitelné jsou zakysané výrobky
  • 1-3 porce bílkovin, tedy maso, ryby, vejce, luštěniny
  • 2-4 porce ovoce, ideálně čerstvé
  • 3-5 porcí čerstvé i dušené zeleniny

Pokud stále váháte nad konkrétními jídly, prohlédněte si náš vzorový jídelníček.

Snídaně:       Žitný chléb, máslo, tvrdý sýr, šunka, rajče, bílá káva

Svačina:        Ovocný salát s jogurtem

Oběd:           Polévka (vývar), pečený losos, dušený špenát, vařené brambory

Svačina:        Ochucený kefír, celozrnná houska (starší, kvůli nadýmání)

Večeře:        Pohankové palačinky, med, tvaroh, kompot, ořechy

  1. večeře: Listový salát s rajčaty, olivový olej, slunečnicový chléb

Více inspirace k jídelníčku kojící matky a jeho vlivu na zdraví dítěte naleznete na webových stránkách www.1000dni.cz.